ЖИТИ ЗДОРОВО!

Останніми роками нам часто доводиться чути про імунну систему на прийомі у лікаря, в газетних статтях, в рекламних проспектах. Найчастіше звучать фрази, типу: «У Вас  понижений імунітет», «потрібно піднімати імунітет», «такий-то засіб сприяє підйому імунітету» і т. д.

Що ж це за звір такий, імунітет, без якого ніщо не обходиться, не рухається? Чи дійсно можна на нього якось подіяти, щоб досягти здоров’я? Якщо можна, то яким чином це зробити краще за все?

Питання заплутане навіть для фахівця. Але все-таки, ми спробуємо поговорити просто про складне. Отже, імунна система – дуже складна функціональна структура людського організму, покликана, з одного боку, підтримувати сталість клітинного складу органів і тканин, з іншого — відображати агресію прониклих в організм грибків, мікробів і вірусів, а також інших патогенних чинників.

Усі ми добре розуміємо, як важливо вживати свіжі фрукти й овочі, а також вітамінно-мінеральні комплекси, щоб підтримувати імунну систему в тонусі і не хворіти на застуду.

А які ще продукти з нашого звичайного раціону допомагають нам у цій справі?

1. Чорна смородина
Вона не користується такою популярністю, як апельсини, але в ній досить багато вітаміну С. Як відомо, вітамін С допомагає захищатися від інфекцій і підтримувати імунну систему здоровою.

2. Свинина
Містить велику кількість цинку і селену, що сприяє підтримці імунної системи в тонусі. У свинині багато вітаміну В, і вона значно смачніша за яловичину.

3. Грейпфрутовий сік
Добре випити на сніданок щойно вижатий грейпфрутовий сік, смак якого терпкий і солодкий одночасно. Можна змішати соки грейпфрута і  апельсина чи замінити грейпфрутовий на апельсиновий.

4. Брюссельська капуста
Гарне джерело вітаміну С, волокон і фолієвої кислоти, що володіють антиоксидантною дією.

5. Картопля
Це одне з найдешевших джерел вітаміну С, крім того, у ньому міститься калій і волокна. Перед вживанням не залишайте картоплю надовго у воді, тому що це приводить до втрати вітаміну С.

6. Йогурт
Дослідження показують, що 100 гр. йогурту допомагають підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту, що у свою чергу сприяє запобіганню вірусних інфекцій. Зверніть увагу на те, щоб ваш йогурт був нежирним і містив активні культури L. Acidophilus.

7. Макарони з цільнозернового борошна
Містять складні вуглеводи, ніацин, волокна і залізо. Якщо замінити звичайні макарони на цільнозернові, то це сприятливо вплине на ваш організм.

8. Горіх кеш’ю
Гарне джерело мінералів: цинку, селену, заліза, а також білків. Вживати ці горіхи, однак, краще в помірних кількостях, через високий вміст жирів.

9. Хороший настрій
Цілодобовий позитив! Але будьте обережними, бо це «заразно».

Сашко САПОЖНИК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

5,608 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>